Intersex/interkjønn

Intersex, eller interkjønn, vil si å ha en kropp som både har såkalt mannlige og kvinnelige kroppstrekk.

Intersexkropper er veldig forskjellige fra hverandre, men har til felles at de ikke enkelt lar seg plassere i kategoriene "mannskropp" eller "kvinnekropp". Det kan for eksempel være at man er født med vagina og har et høyere nivå av testosteron enn hva som er typisk, eller at man har typisk mannlige kromosomer og vulva. Noen personer som er intersex blir også født med et kjønnsorgan som man ikke vet om er en stor klitoris eller en liten penis. Man regner med at ca. 1 av 200 personer er intersex.

Noen interkjønntilstander er synlige ved fødsel, mens andre ikke oppdages før ved pubertet eller i voksen alder. Det er grunn til å tro at en del interkjønntilstander aldri blir oppdaget.

På feltet er det relativt stor uengihet om hvor langt fra gjennomsnittet en kropp skal være før man kaller det intersex/interkjønn. I tillegg er det uenighet om terminologi. Ord som også brukes om intersex / interkjønn er hermafroditt (gammeldags betegnelse, oppfattes av mange som støtende), DSD (disorder of sex development eller diversity of sex development).

Interkjønnpersoner i Norge har vern mot diskriminering i loven om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.


Del siden: