Bifil

En bifil person kan bli forelsket i og/eller bli seksuelt tiltrukket av mer enn ett kjønn. Ordet “bi" kommer av det latinske ordet for “to".

En bifil identitet kan se svært forskjellig ut fra person til person. Alle bifile er ikke nødvendigvis like interesserte i alle kjønn, og følelsene kan også variere over tid slik at man periodevis er mer tiltrukket av menn, periodevis kvinner eller andre. Dette betyr ikke at man veksler mellom å være heterofil eller homofil.

Ordet bifil legger til grunn en todeling i kjønn, og en del ønsker derfor å kalle seg panfil og anerkjenner på denne måten at det finnes et mangfold av kjønn som ikke nødvendigvis bare bør deles inn i to kategorier, kvinne og mann.

Å være bifil handler både om praksis, tiltrekning og identitet. Bifil som begrep, levemåte eller identitet, bryter med en forståelse om at befolkningen kan deles inn to grupper, heterofile og homofile. Bifile kan dermed oppleve usynliggjøring, ikke å bli tatt på alvor og annen diskriminering blant både heterofile og homofile.

En fordom er at det å være bifil er en forbigående fase. Det er også en utbredt misforståelse at en bifil person MÅ ha forhold til både menn og kvinner for å være tilfreds. Siden kjønn ikke er avgjørende for de fleste bifile gir det muligheten til å føle forelskelse og tiltrekning til alle mennesker, ikke bare til mennesker med ett bestemt kjønn. Det er derfor vanlig å inkludere i begrepet bifil også det å tiltrekkes av transpersoner, og bifil kan brukes synonymt med "panfil". Både cispersoner og transpersoner kan være bifile.


Del siden: