Hva er fetisj?

HåndjernErotisk/seksuell fetisjisme er når konkrete gjenstander, handlinger idéer, følelser eller situasjoner får en utpreget erotisk virkning og gir en erotisk tenning.

Noen fetisjer er konsentrert rundt ulike rekvisitter og gjenstander, andre er fokusert på hvordan det kjennes når man tar på det aktuelle objektet eller blir berørt. Syn, lukt og hørsel kan også bidra til ulike seksuelle stimuli, betydninger og opplevelser.

Fetisjene varierer i sin betydning for det enkelte individ. I noen tilfeller tjener det bare til å øke den seksuelle betydningen som ellers ville oppnås på annen måte.

Ulike klesplagg, rekvisitter og rolleleker, eller spesielle kroppsdeler og funksjoner er ofte viktige.

Blant vanlige fetisjer kan nevnes objekter som sko, klokker, hansker, truser, spesielle klær av f.eks lær eller ull osv. Det kan også være kroppsdeler som armer, bryst, rumper, føtter, neser, ører, hår og negler.

Følelsen av å ha på seg ulike klær eller spesielle situasjoner med lukter og liknende er også sterke triggere.

Andre ganger er det selve følelsen som er fetisjen og som da er viktig. Det kan f.eks. være ydmykelser og nedverdigelse eller det at man ønsker å kontrollere eller bli kontrollert.

Fetisjen kan altså være alt fra et erotisk krydder til noe som er nødvendig for å oppnå tilfredsstillelse eller en livsstil og subkultur.

Det er ikke unormalt å ha en fetisj; de finnes over alt og de fleste av oss kjenner garantert noen andre fetisjister.

Fetisjisme har blitt et svært vidt begrep, og for å kunne regne deg som en fetisjist holder det egentlig bare å føle deg som en.

Som ved kinker er det mange parafilier som kan defineres inn i fetisj-rammen.

Fetisjer er i utgangspunktet stabile, men kan imidlertid endre seg og oppstå med årene og hva vi opplever.

Fetisjisme ble tidligere sett på som en psykisk lidelse, men ble av Helsedirektoratet fjernet som diagnose i 2010. WHO (Verdens Helseorganisasjon) fjernet diagnosen i 2018.

Noen har tilsynelatende lange lister med fetisjer, mens andre har færre og/eller mer spesifikke.

Det er viktig å forså at følelsen av et objekt eller fetisj vekker er det sentrale, og at mange ulike objekter som representerer eller kan vekke de(n) aktuelle følelsen(e) kan bli en del av personens tenningsmønster.

Fetisjer har også et uskyldig utgangspunkt i en kobling mellom kåthet og noe som i utgangspunktet ikke er seksuelt. En slik kobling kan skje de fleste av oss under de riktige omstendighetene.

Kvinne i latexFetisjer kan være viktige "orgasme- og lystknapper", samt være med på å forsterke både onani og sex hvis partneren er komfortabel med fetisjen.

Om fetisjen ikke skader deg selv eller andre, eller vekker sterke ubehag eller lidelser for din del, regnes fetisjen som normal og i stedet vise oss hvor variert menneskets seksualitet kan være.

Undersøkelser har vist at kvinner ser ut til å ha større preferanser for dominanse/underkastelse og eventuelle objekter knyttet til det. Menns fetisjer har en mye større spennvidde og er oftere mer objektrelatert. Menns fantasier involverer for eksempel oftere objekter, mens ingen av kvinners vanligste fantasier gjør det.

Kvinners tenningsmønster derimot, handlet i stor grad om mannlig dominans og situasjoner hvor kvinnen underkaster seg.

Langt flere kvinner enn menn har for eksempel en ting for tung bondage, playrape, kvelning, spanking og for at kvinnen er den som underkaster seg. Selv om menn tilsynelatende er mer kinky enn kvinner, matches de altså av kvinner når det gjelder samtykkende dominanse/underkastelse

Likevel er det viktig å huske at forskjeller mellom enkeltpersoner ofte er større enn mellom kjønn.

Hva er de vanligste fetisjene?

Her er det litt forskjeller fra land til land, og kultur til kultur, men de fetisjene som oftest går igjen er;
- Impact Play
- Rollespill
- Fotfetisj
- Analsex
- Brukt undertøy
- Sexy undertøy
- Gruppesex
- Sensualitet/sanse-fetisj
- Orgasmekontroll
- Bondage (å være bundet med tau, bundet med håndjern, etc.)
- BDSM
- Psykologisk spill
- Voyeurisme
- Wetsex
- Sexleketøy
- Edgeplay
- Fisting
- Dominans / submission-spill
- Uvanlige/pirrende bekledning
- Uniformer
- Fletter og hestehaler
- Partnerbytte
- Ikke-menneskelige situasjoner/fetisjer, f.eks monstre, tentakler osv.
- Bruk av bleier
- Latexfetisj

Det er verdt å merke at dette bare er en liten liste over noe av det folk anser som favorittfetisjer, og at det er veldig individuelt.


Del siden: