Bondage

Bondage innebærer å, etter samtykke, begrense noens bevegelsesfrihet fysisk og/eller mentalt, eller ved å begrense seksuell, estetiske ellerdet å begrense følelsesinntrykk som kommer fra kroppens overflate (smerte, berøring, leddsans og vibrasjon)

Bondage i seg selv innebærer i seg selv ikke nødvendigvis sadomasochisme, og kan brukes som et mål i seg selv (som i tilfelle med taubinding og brystbinding), eller som del av sex eller i forbindelse med andre BDSM-aktiviteter. Seksualitet og erotikk er viktige aspekter i bondage, men er ofte ikke målet i seg selv. Estetikk spiller også en viktig rolle.

Ved fysisk bondage bruker man gjerne hjelpemidler som tau, håndjern, fotlenker, lærreimer, silketørklær, slips eller skjerf.

Sanseinntrykk kan kontrolleres ved bind foran øynene og/eller øreklokker. Ulike knebel kan også brukes for å gjøre det vanskelig å prate; eksempel på knebel er tøystykker, reimer, tape og baller festet til snor (bedre kjent som gag).

Ved bruk av tau og reimer til binding kan man enten bindes fast til stoler, senger, vegger, Andreaskors og så videre, eller som knuter rundt halsen, kroppen eller mellom beina. Det er også mulig å binde partneren fast til kroker slik at de blir hengende fra taket eller veggen.

Bondage kan også handle om å uttrykke underkastelse og lydighet, og oppfattes av mange som den ytterste form for kontroll.

Ved bondage varierer det hvilke antrekk deltakerne bruker. Noen er nakne, andre bruker korsett, lærklær, masker, latexdrakter, halsbånd eller kostymer.

Bondage kan også kombineres med rollespill hvor rollene da innebærer mer enn bare en dominant og underkastende partner. Kjente rollespill kan være politi/røver, lærer/elev, lege/pasient eller slave/slaveeier.

En av hovedårsakene til at den aktive / dominante knyter partneren sin er gjerne at begge skal få glede av den midlertidige overføringen av kontroll og makt. Sadomasochistiske mennesker bruker ofte bondage som et middel til å oppnå et mål, men man kan også benytte bondage på egen hånd. Den parten som er den "underdanige" ved bondage kan gjerne oppnå nytelse fra følelsen av hjelpløshet og immobilitet, mens den aktive får en tilfredshet ved å se partneren bundet.

Mange par innlemmer bondage i sexlivet sitt, ofte sporadisk, men noen ganger også mer regelmessig og finner at bondage er forholdsbekreftende og styrkende. Bondage krever et ekstra nivå av tillit og overgivelse av kontroll fra den ene til den andre parten.

Det er mange grunner til å la seg binde; noen føler på en frihet, andre har nær spirituelle opplevelser mens andre igjen opplever hjelpeløshet, og kjemper mot sine indre bånd og føler en viss masochistisk glede av å være begrenset og smerten, i tillegg til å være uhindret for erotisk stimulering av partneren.

Bondage kan være relativt enkelt å utføre, noe som muliggjør improvisasjon ved bruk av husholdningsartikler og lite erfaring, selv om sofistikert hjelpemidler er tilgjengelig. Soveromsbondage er vanligvis lett bondage, f.eks hvor en partner frivillig blir satt fast ved å bli bundet eller håndjern. Det kan innebære enkle håndjern, sengestøtter, å være bundet til en stol, osv. Bind for øynene er også vanlig. Den partneren som da f.eks er bundet kan da bli stimulert seksuelt av onani, fingering, oralsex, vibratorer, samleie eller andre sexhandlinger. Bondage kan også brukes til andre formål enn seksuell forspill, for eksempel via erotisk kiling eller til seksuell erting.

Bondage har en fremtrendene rolle i BDSM og seksuelle rollespill, og har en seksuell appell til veldig mange. Ofte snakker man om en top og en bottom.

Et stort utvalg av bondage-utstyr er tilgjengelig, og inkluderer tau, stropper, seler for å holde lemmer sammen, spredestenger, x-rammer, Andreas-kors, utstyr for suspension (henge noen fra taket), ulike drakter, skjørt, håndjern med mer.

Ved binding kan f.eks. hendene bindes bak eller foran kroppen, til beina eller i andre positurer. Det brukes også mansjetter for å feste armer og bein.

Noen viktige forhåndsregler:

- Bruk sikkerhetsord, eller en annen klar måte for å indikere stopp eller pause om det treng. Se artikkel om Sikker, sunn, samtykkende.
- La aldri en bundet person være alene.
- Unngå stillinger som kan føre til besvimelse, kvelning og død.
- Unngå begrensninger som kan hindre pusten hvis den som blir bundet plutselig kaster opp eller nesen blir blokkert.
- Sørg for at som blir bundet osv. minst skifter stilling en gang i timen for å unngå sirkulasjonsproblemer.
- Sørg for at den som blir bundet kan frigjøres raskt i en nødssituasjon.
- Vær edru; alkohol og narkotika bør unngås.

Ulykker og skader kan unngås ved veldig enkle forhåndsregler og grunnleggende kunnskap om anatomi. Et veldig enkelt sikkerhetstiltak er å spørre den som blir bundet med jevne mellomrom om det går bra. En annen måte er å sjekke om kroppsdeler som hender og føtter er numne eller kalde, noe som kan skje om nervene har blitt klemt eller blodsirkulasjonen har blitt blokkert. En tredje ting man må passe på er misfarging av hud; hud som ikke får nok oksygen blir blålig, om blod kommer inn men ikke ut fordi en av venene er blokkert blir huden lilla.

Om man henger opp ned for lenge kan man besvime, det er også en fare ved å henge opp ned at man kan falle ned på hodet.

Forberedelser

Noen forberedelser kan være greit å ta;
- Spis mat i forkant. Personer som har spesielle dietter eller underliggende sykdommer kan besvime om de ikke har fått i seg noe mat.
- Gå på do før en setter i gang, så slipper en å knyte opp eller kutte tau midt i en session.
- Ha en kraftig saks eller kniv tilgjengelig for å raskt kunne kutte tau eller tape.
- Hengelåser med kode kan brukes hvis man bruker kjettinger.

Teknikker

Bondage-teknikker kan deles inn i seks hovedkategorier:
- Binde kroppsdeler som armer eller bein sammen.
- Spre kroppsdeler som armer og bein-
- Binding av partneren til en ekstern gjenstand, for eksempel et St. Andrews kors, en stol eller et bord.
- Henge den bindende partneren fra taket, såkalt Suspensjon.
- Hindre eller bremse bevegelsmulighetene til partneren, for eksempel med et trangt skjørt eller et korsett.
- Pakke den underdanige partneren opp i mykt, elastisk materiale, og dermed begrense hele kroppens bevegelsesfrihet. Dette er kjent som mumifisering.

Mange føler at bondage må være grov og røff, slik man ser på bondageporno, men dette er ikke sant. I såkalt soft bondage kan den aktive parten rett og slett holde den passives hender sammen med sin egne, bruke håndjern, eller regelrett beordre den passive til å ikke røre hendene eller kroppen (ofte kalt verbal bondage) appellerer til mange mennesker og er langt mer vanlig enn folk tror

En populær variant av bondage er shibari, hvor den kunstneriske og estetiske delene vurderes over dette med makt, kontroll og seksuell nytelse.

Ting som man bør unngå å bruke om man er uerfaren er ledninger, vaiere, kjetting, nylonstrømper og plasttau (tørkesnor). Dette er tau/midler som enten gnager, klyper eller i verste fall medfører at knuter kan bli ekstremt vriene å få opp.

Det er mange ulike knuter og måter å binde på, og det vil i så fall anbefales å melde seg på kurs for å lære mer.

Tilbake til toppen


Del siden: